Evaporimetri - mittaa iholta veden menetyksen
Iho on kehon suojapuolustus. Se suojaa meitä erilaisilta ulkoisilta rasitteilta, kuten esim. kuivan ilman haitallisilta vaikutuksilta ja liialliselta kosketukselta veden kanssa. Ihon suojakerroksen kuntoa voidaan tehokkaasti tutkia mittaamalla veden menetystä iholta. Se tehdään ruotsalaisella menetelmällä nimeltään evaporimetri.
Evaporimetri on tavallisin ja puolueettomin vedenmenetyksen mittausmenetelmä. Se ilmoittaa, jos iho on vaurioitunut.
Hellävarainen menetelmä
Evaporimetrilla mitataan vesihöyrypitoisuus ihon pinnalta. Laitteen mittapää laitetaan pienelle alueelle ihossa. Se ei vaadi ihon lävistämistä tai sen vahingoittamista. Menetelmä on kivuton potilaalle ja sen ansiosta ihoa voidaan tutkia ja seurata jatkuvasti.
Veden menetystä mitataan ensisijaisesti selvityksissä ja tieteellisissä tutkimuksissa. Sitä käytetään esim. yliopistollisissa keskussairaaloissa, joissa opiskellaan ekseemaa ja erilaisia ihosairauksia. Tiedetään, että ohentunut suojakerros, joka näkyy evaporimetrin tuloksissa, sekä jatkuva rasitus, aiheuttavat ihon rohtumisen. Siitä voi syntyä ekseema. Tutkimusmenetelmä auttaa ymmärtämään miten ihon suojakerroksissa esiintyy vaihtelevuutta.
Tutkii tapahtumien kulkua
Evaporimetria voidaan myös käyttää tutkimuksissa, joissa tarkastellaan eri aineiden vaikutusta ihoon.
Tutkimuksissa selviää, mistä ihoärsytys tai -tulehdus muodostuu. Usein käytetään voimakkaita saippuoita. Samalla voidaan havaita kuinka kauan kestää ennen kuin mahdollinen vaurio iholle muodostuu.
Menetelmää voidaan käyttää ihonhoitotuotteiden testauksessa. Tekniikkaa käytetään ihoystävällisten hoitotuotteiden kehittämiseen. Näin voidaan arvioida uusia tuotteita ennen niiden markkinoille tuloa.
Tiesitkö?
• Evaporimetri keksittiin 70-luvulla. Se on lääketieteen biotekniikan professorin Gert Nilssonin keksintö.
• Naisilla ihon pinta-ala on keskimäärin 1,77 m2. Miehillä se on keskimäärin 2,03 m2.
• Lapsilla on suuri ihopinta-ala verrattuna heidän painoonsa. Lääkkeiden annostuksessa käytetään ihopinta-alaa painon sijasta oikean annostuksen määrittämiseen.